Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Szparagi - Informacje i ciekawostki

Szparagi - Informacje i ciekawostki

Wyświetleń: 441


Szparag, daleki kuzyn cebuli, to warzywo kultywowane już 2000 lat temu na terenach śródziemnomorskich, używany przez Greków, jak i Rzymian w kuchni i medycynie. Co sprawiło, że od dwóch tysięcy lat są stałą częścią diety tylu osób? Szparagi są bogate w witaminy A, z grupy B, C, E oraz K. Jest to również dobre źródło kwasu foliowego. Znajdziemy w nich miedź, mangan, cynk, potas, żelazo, fosfor, magnez, wapń oraz selen. To warzywo w 100 g ma tylko 20 kcal, dzięki czemu jest polecany, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Szparagi mają również liczne właściwości zdrowotne, m.in.:

- wzmacniają odporność

- poprawiają pracę układu pokarmowego

- zwiększają krzepliwość krwi oraz zapobiega pękaniu naczyń włosowatych

- wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn

- działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwzapalnie

- wykazują działanie antynowotworowe

- zmniejszają ryzyko chorób serca

- wspomagają organizm w walce z nadciśnieniem

Na rynku dostępne są trzy kolory szparagów: białe, zielone oraz fioletowe. Sposób uprawy jest odpowiedzialny za ich kolor. 
Szparagi zielone rosną nad powierzchnią ziemi i dzięki słońcu barwią się na zielono. Młode szparagi nie wymagają obierania przed przygotowaniem, dzięki czemu posiadają więcej cennych właściwości. 
Szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, przez co nie są w stanie wytworzyć żadnego barwnika. Przed spożyciem białe szparagi należy obrać, ponieważ są twardsze od zielonych. 
Szparagi fioletowe wyrastają tylko kilka centymetrów nad ziemią. Ta odmiana szparagów jest bardzo szybko zbierana, ponieważ trzeba to zrobić, zanim zmienią barwę na zieloną pod wpływem słońca. 
Podobnie do szparagów białych, trzeba je obierać ze skórki. Zawierają więcej cukrów oraz mniejszą ilość błonnika w porównaniu do innych odmian. 
Od kilku lat rośnie popularność nowej odmiany szparagów - oliwkowej. Charakteryzują się jasno zielonym kolorem i tym, że można je jeść na surowo. W smaku są delikatne i przypominają groszek cukrowy.
alt
alt

Ciekawostki:
- prażone nasiona szparagów stosowane są jako imitacja kawy - zawierają duże ilości kofeiny

- szparagi mogą rosnąć w jednym miejscu nawet 30 lat

- szparagi to naturalny sposób na pobudzenie libido u kobiet, dzięki zawartych w nich fito estrogenów

- największym producentem szparagów są Chiny (70 tysięcy ha)

Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
co konkretnie