Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Seler - Informacje i ciekawostki

Seler - Informacje i ciekawostki

Wyświetleń: 404


SELER KORZENIOWY To jedno z najstarszych warzyw na świecie. Był on używany przez starożytnych Egipcjan, Greków oraz Rzymian. Miał zastosowanie w medycynie oraz w rytuałach religijnych, natomiast powszechne spożywanie selera miało miejsce najprawdopodobniej w średniowieczu. Seler jest warzywem korzeniowym blisko spokrewnionym z pietruszką i pasternakiem. Rośnie dziko na terenach śródziemnomorskich, bliskim Wschodzie oraz w Północnej Afryce.

Seler to bardzo zdrowe warzywo. Jest bogaty w błonnik, witaminy B6, C oraz K. Zawiera przeciwutleniacze i ważne minerały, np: potas, mangan i fosfor. 100 gram tego warzywa zawiera tylko 42 kcal. W zależności od tego, jak go przechowamy i przyrządzimy, seler może mieć w sobie aż dwukrotnie więcej witaminy C (do ok 140mg w 100g) niż cytryna (do 53mg w 100g)!
Dzięki tym właściwościom spożywanie selera może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, czyli:
- Działa oczyszczająco na organizm
- Obniża ciśnienie
- Przyspiesza metabolizm
- Pomaga w ochronie przed niektórymi nowotworami
- Ma działanie uspokajające

alt

ciekawostki:
- Korzeń selera stał się dostępny w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku, ale był w dużej mierze ignorowany. Historycznie, był on znacznie lepiej znany w Europie, gdzie nadal rośnie dziko
- Seler może być przechowywany przez sześć aż do ośmiu miesięcy w temperaturze od 0 do 5°C


Nasz sklep internetowy ma zawsze w ofercie świeże selery, zapraszamy na zakupy online :)


Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
co konkretnie