Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Oliwa grecka - informacje i ciekawostki

Oliwa grecka - informacje i ciekawostki

Wyświetleń: 27


Większość osób wie, że oliwa to zdrowy tłuszcz i że jest to produkt popularny na południu Europy. Na pytanie z czego  powstaje oliwa prawie każdy odpowie, że z oliwek. Z pewnością określenie Extra virgin również kojarzy się z oliwą. Na temat oliwy można pisać godzinami, ponieważ jest to wyjątkowy sok z oliwek, obecny w tradycji kulinarnej praktycznie wszystkich państw basenu morza śródziemnego od wielu tysięcy lat.
  Dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie dzięki stosowaniu świeżych nieprzetworzonych produktów takich jak warzywa, owoce, ryby, owoce morza, oraz wszechobecnej oliwy. Jednak aby taki tłuszcz był naprawdę zdrowy powinien spełnić kilka warunków. Po pierwsze powinien być wytłoczony ze zdrowych owoców drzewa oliwnego, bezpośrednio po zbiorze. Najlepiej żeby oliwki były zbierane ręcznie i dostarczone do tłoczni bez uszkodzeń.
Wytłaczanie często rozpoczyna się już po 2 godzinach i proces ten powinien przebiegań w niskiej temperaturze 25-27 st.c.
Wówczas w oliwie pozostanie najwięcej składników prozdrowotnych, takich jak polifenole. Po pierwszym tłoczeniu odbywa się proces ponownego tłoczenia i wtedy mamy do czynienia z oliwą z wytłoczyn. Nie jest to produkt takiej jakości, jakiej byśmy oczekiwali. Oliwę można nazywać Extra virgin jeśli zawartość kwasów nasyconych nie przekracza 0,8% objętości produktu. Jeśli na opakowaniu widnieje inny napis np: virgin, albo oliwa rafinowana, lub mieszanka oliw extra virgin i oliwy rafinowanej, to lepiej odstawić takie opakowanie na półkę.
 Jeśli mowa o polifenolach które odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie człowieka to trzeba wspomnień, że ich wyższa zawartość w oliwie oznacza, że wytłaczano ją podczas wczesnych zbiorów oliwek, kiedy były one jeszcze niedojrzałe. Taki proces powoduje, że uzyskuje się zdrowszy produkt, ale kosztem małej wydajności. Więcej soku dają dojrzałe oliwki. To jedna z odpowiedzi dlaczego oliwa dobrej jakości nie może być tania. Piękny zapach, owocowosć, oraz delikatna goryczka wyczuwalna w smaku, świadczą o najwyższych parametrach oliwy.  Jeśli kupisz oliwę "łagodną", a takie najczęściej oferowane są w wielkich sieciach handlowych, ponieważ tam głównym priorytetem jest niska cena, to z pewnością nie przyniesiesz do domu niczego jakości premium.
Czy warto zapłacić za dodrą oliwę więcej? tak, ponieważ tańsze opcje w większości są zwykłym tłuszczem, pozbawionym bogactwa naturalnych składników. 
 Oliwę MiTerra sprowadzamy do Jarzynki bezpośrednio z Krety, z rejonu Heraklionu, gdzie jest produkowana. To tu znajdują się gaje oliwne. Nie są to oliwki skupowane w innych miejscach i mieszane ze sobą. Jest to oliwa z wczesnych zbiorów i posiada bardzo dobre parametry. Zawartość polifenoli znacznie przekracza 250 mg/l. Jest to poziom uważany za wysoki. Również kwasowość w zależności od sezonu, zawsze utrzymuje się poniżej połowy normy, jaką ustalono dla oliwy extra virgin. 
 Jest jedna podstawowa zasada. Jeśli oliwęj tłoczono na zimno, to należy spożywać ją również na zimno. MiTerra (co oznacza Moja Ziemia i opisuje przywiązanie do tradycji) jest idealna w sałatkach, z rybą, pieczywem, mięsem. Można oczywiście używać jej do podsmażania, lub gotowania, ale trzeba pamiętać aby kontrolować temperaturę, oraz mieć na uwadze, że obniżymy jej cenne właściwości.   
Zapraszamy po tradycyjną grecką oliwę Extra Virgin do Jarzynki:)

Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu